Winterbloeiers

Deze planten gebruiken het schamele voorjaarslicht om hun mooiste bloemenkleed aan ons te tonen. Wij associëren de winter met donker, nat en koude. Dit is een oproep om in dit seizoen toch buiten te komen en al die helle winterkleuren in onze plantentuin te komen ontdekken.

Meestal zijn de bloemen daar als er nog geen bladeren aan de plant staan. Op en tussen de naakte takken ontluiken de bloemen. Men noemt daarom deze planten ook wel eens: NAAKTBLOEIERS. De meeste mensen kennen wel de Forsythia of Chinees klokje als een van de eerste bloeiers in hun eigen tuin. Dat de natuur schotelt ons in de winter echter nog veel meer voor.

Koude, vorst, regen en hagel, korte dagen … Niet bepaald het moment om het mooiste wat een plant kan bieden tentoon te spreiden … De natuur op zijn kop? Of toch niet? In de winter bloeien kan best een aantal voordelen hebben:
1/ Het aanwezige zonlicht kan maximaal opgevangen worden, bladeren zijn geen storende elementen, er is geen lichtconcurrentie met andere planten in de omgeving.
2/ Wind is voldoende aanwezig om de windbestuiving op gang te brengen.
3/ Er zijn duidelijk minder insecten voor bestuiving aanwezig, maar deze zijn dan wel heel sterk gespecialiseerd en na een lange evolutionaire aanpassing zijn plant en dier nauw gaan samenwerken.
4/ Heel wat winterbloeiers komen uit verre werelddelen en groeien daar op plaatsen die speciale aanpassingen vergen: koude klimaatzones, berggebieden. De laatste drie honderd jaar zijn deze via menselijke zoektochten en veredeling in onze tuinen terecht gekomen. Een aantal blijken het in ons klimaat zeer goed te doen en zelfs in de winter te bloeien zonder problemen, elk jaar opnieuw.

De planten zijn genoemd naar hun Latijnse geslachtsnaam en de meest gangbare Nederlandse naam. Bij de beschrijving vinden wij dan de volledige naam van de plant:

—– geslachtsnaam + soortnaam + cultivar —-
Vb: CERCIS + chinensis + “Avandale”

Hier vindt u per plant ook een korte beschrijving van de wilde vorm. De naamgenoot uit onze Belgische Flora die wij kunnen tegenkomen op onze wandelingen in bos- en natuurgebieden in Vlaanderen en Wallonië.

Cercis - Judasboom
Chimonanthus - Meloenboompje
Cornus - Kornoelje
Corylopsis - Schijnhazelaar
Cyclamen
Edgeworthia - Papierstruik
Erica - Dopheide
Hamamelis - Toverhazelaar
Helleborus - Nieskruid
Lonicera - Kamperfoelie
Oemleria - Indiase Pruim
Prunus - Sierkers
Sarcococ-Vleesbes
Viburnum - Sneeuwbal