Jan Oprins

Al 45 jaar verzamelt Jan planten. Doordat deze in het begin kwamen van lokale kwekers, breidde zijn collectie uit in bepaalde richtingen of specialisaties.

Door zijn vele reizen en contacten over de hele wereld werd een sterk netwerk uitgebouwd van liefhebbers van planten. Zo kwamen vele uitwisselingen tot stand.

De collecties kregen, verspreid over verschillende locaties, een plek in de kwekerij. Uit sommige selecties ontstonden productielijnen die mede bepalend waren voor de specialisatie van de verschillende kwekerijen. Ook werden in eigen beheer verschillende kruisingen uitgevoerd die resulteerden in nieuwe cultivars die uit duizenden zaailingen werden geselecteerd.


De druk op de kwekerij voor het in stand houden van de collectie, werd echter zo groot, dat hier een oplossing voor gezocht diende te worden. In 2007 kon Jan ( Bvba De Kolonie ) een erfpachtovereenkomst aangaan voor een domein in de kolonie te Merksplas. Zo ontstond, in samenspraak met enkele vrienden, waaronder Harry van Trier, het idee om op het 8 ha grote stuk grond waar “De Kleine Boerderij” staat, de collectie onder te brengen om deze zo een definitieve toekomst te geven.


Deze grond te Merksplas was in eerste instantie niet geschikt voor kwekerij wegens te nat in de winter en te droog in de zomer. Bevriende tuin- en landschapsarchitect Chris Vermander ontwierp een kanalen- en grachtensysteem waardoor het water in de winter kon afgevoerd worden en in de zomer kon opgehouden worden. Verder werd het ontwerp ingepast in het omringende beschermde landschap en werd de structuur van dreven en strakke lijnen in de omgeving ook in het ontwerp verwerkt. Lange en diepe zichtassen werden ingebouwd doorheen speelse water meanders en plantenpartijen en ingekaderd door strakke kamers uit hagenstructuren van verschillende origine, waarin plantengroepen en onderwerpen een plaats krijgen.