† Guy Vervoort

Guy Vervoort, een man met een hart voor planten

 

Een beetje verscholen langs de Hoogboomsteenweg in Kapellen bevond zich de prachtige plantenkwekerij van Guy Vervoort en zijn echtgenote Rita. Doorheen de vele jaren was de kwekerij met een enorme waardevolle soortenrijkdom uitgebreid. Ze was vooral bekend omwille van zijn fantastische collecties pioenen en Oosterse papavers. Daarnaast kweekte Guy ook tal van andere vaste planten, zoals Iris en Hemerocallis.

 

In het voorjaar van 2016 startte Guy met de aanplant van de pioenenkamer in de plantentuin van Merksplas. Bij de realisatie van dit project gaf hij zijn 93 essentiële pioenen een plaats tussen een verzameling vaste planten. Vooraf had Guy een plan met de inplanting opgemaakt, een echt kunstwerk en met de hand uitgewerkt.

Dit stuk van de tuin geeft bloemen van maart tot in november.

Doordat er in groepen van planten is gewerkt, krijgt je ook een hele mooie structuur met allemaal kleurenvlakken.  Prachtig, alsof een schilder zijn penseelstreken neerzet.

 

Niet veel na de realisatie van dit prachtige project, kregen we te horen dat Guy zwaar ziek was en dat hij het niet meer lang zou redden. Een van de dingen waar Guy mee zat was zijn levenswerk, zijn pioenencollectie van ongeveer 250 verschillende cultivars.

In 2016 kreeg hij hier een erkenning voor tijdens de tuindagen van Beervelde: Guy Vervoort werd tuinpersoonlijkheid van het jaar.  Een erkenning voor zijn levenswerk!

Voor Guy was het belangrijk dat zijn pioenencollectie ‘zijn botanische erfenis’ bij elkaar zou blijven en ook nog te bezichtigen zou zijn.

Toen de beslissing werd genomen om de volledige collectie samen te brengen in de hoofdlaan van de plantentuin van Merksplas, was dit voor Guy een geruststellend gevoel.

Tijdens zijn laatste dagen probeerde hij nog alle kennis over zijn planten door te geven en gaf hij nog aan hoe de collectie aangeplant moest worden.

Uiteindelijk is Guy Vervoort op 17juni 2018 overleden.  Hij was net geen 75 jaar oud.

 

Met een groep vrijwilligers is de realisatie van de nieuwe hoofdlaan met de pioenen van Guy Vervoort volbracht.  Er is 2 maanden hard aan gewerkt maar het resultaat mag er zijn.

De collectie van 250 pioenen van Guy bevindt zich er tussen 3000 Agapanthussen en 700 Alliums.

Deze aanplant is de laan die je als eerste ziet als je binnenkomt in de plantentuin van Merksplas.   Elk jaar kunnen de bezoekers de pioenencollectie van Guy komen bewonderen.  Een ideaal tijdstip om deze te komen bezichtigen is op 2 juni 2019.  Dan wordt deze hoofdlaan geopend, ter ere van Guy Vervoort.

 

In zijn collectie zal hij voor altijd verder bestaan.