Sneeuwklokjes doen dromen

Wanneer het eerste sneeuwklokje, Galanthus nivalis, haar bloem door een laagje sneeuw priemt, wordt elke tuinliefhebber blij. Zij of hij weet dat deze ‘perce-neige’de voorbode is van de naderende lente en het einde inluidt van de donkere, sombere winterperiode.

Slechte reputatie?

Hoewel vele tuinliefhebbers de sneeuwklokjes zeer sympathiek vinden en er zelfs Galanthofielen bestaan – mensen die als echte verzamelaars zo veel mogelijk verschillende sneeuwklokjes zoeken en daar vaak veel geld aan besteden – heeft het bloemetje een slechte reputatie als het binnen wordt gebracht. Vooral uit de UK zijn er hierover heel wat verhalen gekend. Het komt er haast altijd op neer dat sneeuwklokjes, in een vaasje in huis gebracht, zorgen voor een hele periode van ongeluk en, volgens sommige verhalen, zelfs leiden tot een sterfgeval. Ter illustratie een ietwat komisch aandoend verhaal uit 1993, opgetekend in Cambridgeshire, Engeland. “Toen mijn voormalig echtgenoot sneeuwklokjes binnen bracht, gesneden in onze tuin, had dit tot gevolg dat we binnen een paar dagen uit elkaar gingen en daarna scheidden (zonder spijt).” Goedkoper dan een advocaat?

Andere bronnen zijn positiever over het sneeuwklokje. Toen Adam en Eva verdreven werden uit de Tuin van Eden, was er een engel die vallende sneeuwvlokjes veranderde in bloemen om de mensen te troosten en aan te geven dat de lente niet lang meer op zich zou laten wachten. Tijdens de viering van Maria-Lichtmis, op 2 februari, werden de altaars in de kerken met sneeuwklokjes versierd, als symbool van zuiverheid en, volgens Sint-Franciscus, ook van hoop.

In het groen?

Voor de beginner is het vaak best om sneeuwklokjes te kopen “in het groen”, dus wanneer ze aangeboden worden als bloeiende bolbloem en niet als droge bloembol. Bolletjes in rust kopen kan wel, maar dan enkel van een betrouwbare leverancier, zodat je weet dat ze niet te oud en te droog zijn. Koop ze dan in de zomer of zo vroeg mogelijk in de herfst en plant ze onmiddellijk uit. Je kan ze ook eerst oppotten, tot groene plant kweken en dan pas in de tuin zetten. Sneeuwklokjes houden van een zwaardere grond en dat kan problemen geven in sommige tuinen, zeker bij lichte, zure zandgrond. Verbeter die met compost, bladaarde of andere bodemverbeteraars. Te zware klei kan ook niet en die moet je verbeteren door er split, grof zand of grind onder te mengen. Ze willen vochtig staan en in lichte schaduw, best onder bladverliezende bomen en struiken. Plant ze niet onder groenblijvers! In het groeiseizoen moeten de planten naast vocht ook voldoende licht ontvangen om te kunnen groeien en dat is onder wintergroene bomen en struiken een probleem.

Galantamine

Sneeuwklokjes zijn giftige planten door het alkaloïde galantamine. Deze stof is echter ook nuttig bij de

behandeling van lichte tot matige vormen van Alzheimer. In een vroeg stadium kan gebruik ervan de ziekte afremmen. Genezen is hier echter niet mogelijk. Meer recent zijn er proeven gestart met de grootschalige kweek van Narcissus ‘Carlton’. Ook hierin zit galantamine en de narcissen zijn gemakkelijker en sneller te kweken dan de sneeuwklokjes.

 

Illegale invoer uit Turkije

Er bestaan heel wat adepten van sneeuwklokjes die bereid zijn veel te betalen voor een nieuw, afwijkend type uit de natuur. Maar CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) eist speciale vergunningen om sneeuwklokjes te mogen exporteren uit de natuur. Je raadt het al, er wordt gesmokkeld. En dan vooral vanuit Turkijke. Het gaat dan meestal om bolletjes van G. elwesii.

Men schat dat er in een periode van 5 jaar in de late jaren 80 zo’n 175 miljoen sneeuwklokjes werden geroofd uit de natuur in Turkije en illegaal werden ingevoerd in Nederland. Dat is ondertussen wel wat minder, maar nog steeds onderschept de douane, ook in ons land, regelmatig zulke illegale import. De in beslag genomen bolletjes komen dan bijvoorbeeld terecht bij botanische tuinen, zoals enkele jaren terug bij Arboretum Kalmthout waar je ze kan bewonderen in al hun glorie.

 

Uit : Fence – feb 2013