8. Studietuin

De met haagbeuk (Carpinus betulus) omsloten rechthoekige ruimte ligt in de nieuwe plantentuin en is noord-zuid georiënteerd. Met een lengte van 38 m en een breedte van 13 m is het een indrukwekkende ‘studieruimte’ van ± 500 m2. Deze omsloten ruimte krijgt zoals alle andere ‘groene kamers’ van de plantentuin een specifieke functie, thema en identiteit en zal in een gefaseerd meerjarenplan aangeplant worden.
Bij het woord ‘studiekamer’ denkt men automatisch aan ‘een kamer waar gestudeerd kan worden’, een stille ruimte waar tot rust gekomen kan worden. Een studeerkamer is meestal een ingesloten ruimte met hier en daar een raam om het daglicht binnen te laten. Zo heeft ook onze ‘studiekamer’ een aantal ‘vensters’ of kijkgaten in de haag en is er slechts één ingang, waar de looprichting start, en één uitgang, waar de looprichting eindigt.
Deze openluchtklas wordt een leerschoolklas waar 250 verschillende soorten planten herkend, bestudeerd en bewonderd kunnen worden: 12 groepen, 250 soorten en 95 families.

De plantengroepen werden door Harry Van Trier en Jan Hendrickx bepaald:
1. bamboes
2. bol- en knolgewassen
3. bomen
4. coniferen
5. heesters
6. klimplanten
7. kruiden
8. rozen
9. siergrassen
10. varens
11. vaste planten
12. waterplanten

In de studiekamer worden de 250 soorten planten in volle grond, in pot of in bak gezet. Elke plant zal voorzien worden van een naamplaatje waarop de code, de familie en de Latijnse naam gegraveerd zal staan. In totaal zijn er 64 bakken in vijf modules. De bakken werden in cortenstaal uitgevoerd. Dankzij deze drie varianten op standplaats (pot, bak of volle grond) kunnen bezoekers het verschil waarnemen in het gedrag van een plant naargelang verschillende groeiomstandigheden.

Als verzamel- en ontmoetingsplaats wordt in de kamer een prieel (overdekte ruimte) voorzien. Hier kunnen bezoekers of studenten afspreken, schuilen, les volgen, lezen, studeren… Het prieel zal uitgevoerd worden in bamboe; een natuurlijk en duurzaam materiaal. Om het prieel extra in het groen te zetten, laten we het begroeien met klimplanten. Alle paden bestaan uit gemaaide grasperken die worden afgeboord met een profiel in cortenstaal.

Gezien het uitgangspunt van de ‘studiekamer’ educatie is, wordt een viertal infoborden voorzien: een eerste aan de ingang, twee in het prieel en een laatste aan de uitgang. De infoborden zijn in een cortenstalen frame vervat, een bedrukt informatiebord geeft meer informatie over het sortiment. Een van de twee infoborden bij het prieel wordt uitgerust met een tafel waarop het grondplan van de kamer met de plantenlijst te zien is. Deze tafel kan ook gebruikt worden als presentatietafel. Ook bij de zitelementen wordt opnieuw gekozen voor natuurlijke materialen zoals boomstronken, uitgezaagde planken en balken.

Zo is deze omsloten ruimte, die deel uitmaakt van het geheel de Kleine Boerderij, ontworpen met eenvoudige natuurlijke materialen die bij de natuur aanleunen of er zelfs deel van uitmaken.

Ontwerp en uitvoering:
buro voor vrije ruimte (BVVR)
BV ovv VOF Vermander en Van Mol & Partners
Tuin- en landschapsarchitecten
Visserij 106 – 9000 Gent
T. 09 225 56 65
www.bvvr.be

grondplan studietuin ( ontwerp  : BVVR – Bureau voor Vrije Ruimte ):8

De selectie van de gebruikte planten is gebaseerd op het boek : De planten voor ieders tuin

 

SPONSORS:

Voor de uitwerking van de studietuin konden wij beroep doen op verschillende sponsors voor de algemene financiering van het project en het leveren van planten. Voor de praktische uitwerking konden we rekenen op de hulp van vele studenten en leerkrachten van verschillende scholen en van vele vrijwilligers uit de sector ( BTA ). Woorden schieten te kort om onze dankbaarheid uit te drukken!

Onze hoofdsponsor:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Gulle sponsors van planten ( in willekeurige volgorde ):

Henk-Jan Heideboer