24. Botanische schatkamer

Achter de net aangelegde heidetuin ligt nog een verborgen pareltje, namelijk de botanische schatkamer van Jan Hendrickx. Een groot deel van de planten van zijn tuin hebben een onderkomen gekregen in dit bosrijke deel van de tuin.

Het bevat een omvangrijke collectie eiken, Magnolia’s, Rhododendrons en Hydrangea’s. Deze hebben hun plaatsje gekregen tussen de bomen die er al stonden. Zo stond er al een mooi stuk dennenbos en een beukenhaag van zo’n 100 jaar oud. Deze beukenhaag is de laatste 50 jaar niet meer gesnoeid en ziet enorm impossant uit. De grotere bomen bieden schaduw en bescherming voor de talrijke onderbegroeiing. Daar vinden we oa prachtige Eucryphia’s, een collectie Stewartia’s, Acers in verscheidene kleuren, een mooie Zanthoxylum en nog veel meer.
Het geheel vormt een prachtig stukje ontdektuin.

Jan Hendrickx aan het woord:

“Toen ik mij in 2016 engageerde om de Plantentuin mee vorm te geven, deed ik dit met een toekomstperspectief in gedachten.
Ik ben ondertussen gepensioneerd en heb mijn rug ook al enkele keren laten opereren. De onderhoud van mijn eigen tuin is geen evidentie meer. Het is voor mij een heel geruststellend gevoel om te weten dat mijn botanische collectie een onderkomen heeft gekregen. In de winter van 2018-2019 hebben we deze dan ook toegevoegd aan het bosrijke stuk van de Plantentuin van Merksplas. Ik had enkele jaren geleden echt schrik dat deze verloren zou gaan.”