20. Hamamelis Collectie

HAMAMELIS

Dankzij het werk van Jelena en Robert De Belder, oprichters van Arboretum Kalmthout, en velen van hun volgers, heeft deze meestal in de winter bloeiende struik een plaats veroverd in de tuincultuur. Harry Van Trier, als voormalig medewerker van Jelena, was ook heel erg gepassioneerd door deze plant. Hij verzamelde dan ook een 80-tal verschillende soorten en variëteiten, maar die kwamen al vlug in ruimte-nood in Harry’s niet erg grote tuin. Sinds 2008 werd de collectie verhuisd naar deze hoek van de plantentuin te Merksplas en met succes: slechts enkele overleefden de verplanting niet. Later werd de collectie nog uitgebreid met ruim 20 nieuwigheden. Jan Hendrickx herschikte het geheel.

Op een zonnige winterdag in januari treffen we de eerste bloempjes al aan, maar vooral in februari en begin maart krijg je een kleuren en geuren festijn op een moment dat er nog erg weinig bloeit in de tuin. De bloemkleur varieert van bleekgeel, naar alle tinten van geel, tot oranje en zelfs rood tot donkerrood. Ze kondigen de lente aan op zonnige winter middagen.

Op advies van Harry werden groenblijvende planten zoals camelia’s, prunus lusitanica en andere op de achtergrond geplant om de bloei meer tot zijn recht te laten komen.

Nog een weetje over deze plant: ze houden niet erg van snoeien; dat gebeurt dan ook best terwijl het blad er nog aan staat. Ook verschillen ze van groeivorm, sommige worden grote struiken maar er zijn ook enkele selecties geschikt voor een kleinere tuin.

Jaarlijks organiseren wij een geleide wandeling doorheen onze Hamamelis-collectie. U bent van harte welkom!