19. Harry tuin

Samen met Jan Oprins stond Harry Van Trier mee aan de wieg van deze Plantentuin hier op Merksplas – Kolonie. Samen deelden ze de passie voor planten en waren ze beiden erg aanvullend aan elkaar, elk met zijn eigen kennis in de plantenwereld. Jan als de kweker verzamelaar, Harry als de botanist met zijn oog voor detail. Toen er een onderkomen moest gezocht worden voor ieders collecties omdat deze niet meer pasten in het kader waar ze ondergebracht waren, leek deze 8 ha natuurlijke omgeving, mits enkele aanpassingen, de geschikte locatie. Harry’s Hamamelis collectie en hun gezamenlijke Hydrangea collectie waren begin 2007 de eerste soorten samen met de Ilex (hulst) verzameling die hier aangeplant werden en dit binnen het kader van het ontwerp van tuinarchitect Chris Vermander. Ook was er een beperkt begin met Magnolia en enkele andere bomen en struiken.
Bij het overlijden van Harry (06/06/2015) nam plantenkenner Jan Hendrickx vrijmoedig en gul de taak van Harry over en wist hij als ervaren tuinaannemer zijn stempel te drukken op dit belangrijk gedeelte van de tuin. Het was een geslaagd huzaren stuk om de privétuin van Harry te verplanten naar hier. Als een grootmeester wist Jan Hendrickx het hele pakket van veel uitzonderlijke en minder gekende planten te schikken in een behaaglijk geheel. Veel meer nog, hij breidde de collecties uit en vulde aan met vele andere uitzonderlijke planten. Wat een door Japanse duizendknoop overgroeid en wild stuk grond was, ontwikkelt zich steeds verder tot een paradijs voor planten liefhebbers.
Om enkele zaken te noemen: men vindt hier wat ooit een doorgeschoten Carpinus betulus haag was terug die nu vakkundig in wolken gesnoeid is, een aantal prunus soorten samen met Syringa en vele Stewartia soorten, Styrax, een groep verschillende Kalmia planten, en andere zeldzame planten, en dit alles omzoomd, langs het kanaal, door eigen selecties van gerichte kruisingen van ongekende Hydrangea. Verder staan er meer dan honderd verschillende Hamamelis, honderd verschillende hulsten, honderd verschillende Harde Gentse Azalea, en zo veel meer zoals een Emmenopteris henryi die bij Harry in zijn oprit groeide, een overblijfsel van een dikke dode populier, en een oude kromgegroeide mandenwilg. De Magnolia collectie werd zeer sterk uitgebreid en verdeeld tussen de Hydrangea collectie om zo op termijn een schaduw gevend bos te vormen. Een water-moerasje is omringd door allerlei vochtminnende planten in drie lagen met onderaan kruiden, en bollen, en bodembedekkers, dan struiken en tenslotte een boomkruin verzameling. In de lagere golf in het landschap, gevormd door een kronkelbeekje staan Hydrangea aspera en heteromalla soorten tussen een Nyssa verzameling, die nog wat groei moet maken om het geheel vorm te geven.