Lentebloeiers

LENTEBLOEIERS

De lente is het “bloeiseizoen” bij uitstek. De plantenwereld wil zich aan ons tonen als bron van schoonheid. Maar daarachter schuilt een praktisch biologisch nut: planten gaan zich voortplanten en willen insecten lokken om aan kruisbestuiving te doen. Insecten -zintuigen dienen geprikkeld te worden met kleurrijke bloemen en aanlokkelijke nectar.

De bloemrijkdom in de lente is voor een aantal wilde bloemen in België legendarisch te noemen. Het Hallerbos trekt in het voorjaar mensen van over heel de wereld om de paarse overvloed te aanschouwen van de boshyacint.
Ook is de kleinere wilde vorm van de narcis een aantrekkingspool voor veel wandelaars in de Oostkantons. De vallei van de Holzwarche kleurt overvloedig geel vanaf begin april.
In onze plantentuin zijn speciale lentebloeiers te bewonderen. De kracht van de tuin is dat hier planten worden getoond van over heel de wereld. Prachtige exemplaren van Magnolia’s uit China, Japan en Verenigde staten zijn te bewonderen in witte, gele, roze en rode kleuren. Door voortdurende veredeling is de kleurdiversiteit nog toegenomen.

De planten zijn genoemd naar hun Latijnse geslachtsnaam en de meest gangbare Nederlandse naam. Bij de beschrijving vinden wij dan de volledige naam van de plant:

geslachtsnaam + soortnaam + cultivar
Magnolia + stellata + ‘Royal Star’

Wij geven waar mogelijk ook een kleine omschrijving van de wilde vorm; een familielid uit onze Belgische Flora.

Azalea
Cornus kousa 'Venus'
Hydrangea paniculata 'Harry van Trier'
Magnolia stellata
Kalmia latifolia
Paeonia hybride 'Tango'
Amelanchier
Allium
Styrax japonica
Enkianthus