Herfstbloeiers

In dit seizoen gebeurt er iets opmerkelijks in de natuur. Planten in onze gematigde zone gaan zich voorbereiden op een lang verdiende winterrust. Zij stoppen geleidelijk aan met groeien en het aanmaken van bladgroen. Als de groene kleur verdwijnt uit de plantencellen komen andere kleuren tevoorschijn. Zo zullen bepaalde bomen opvallen door hun kleurenpracht: van zacht geel over oranje en bruine toetsen naar hevig rood.

All the leaves are brown, and the sky is grey
I’d been for a walk on a winter’s day
I’d be save and warm if a was in L.A.
California dreaming
The Mama’s and the Papa’s – 1965

De vertegenwoordigers van het Noord- Amerikaanse continent spreiden een zeer ruim schilderspallet ten toon. De Amerikaanse eik, die langs onze wegen en in onze bossen een prominente plaats heeft verworven is één van de eerste om zijn opvallend gekleurde bladeren te laten vallen.

In zijn thuisland doet hij dit samen met nog vele andere boomburen. (Acer, Nyssa, Liquidambar ….). Dit ontaardt in een bruisend kleurenpracht , wel eens INDIAN SUMMER genoemd.

Bladeren verkleuren; tevens zijn er nog steeds bloeiende planten die insecten lokken. De asters zijn hier een mooi voorbeeld van.

De planten zijn genoemd naar hun Latijnse geslachtsnaam en de meest gangbare Nederlandse naam. Bij de beschrijving vinden wij dan de volledige naam van de plant:

geslachtsnaam + soortnaam + cultivar
Vb: Kalimeris + incisa + ‘Madiva’

Acer
Ginkgo
Heptacodium
Aster
Lagerstroemia
Liquidambar
Nyssa
Parrotia
Quercus
Sassafras
Taxodium
Fagus