CORNUS —– KORNOELJE


Kornoelje (Cornus) is een geslacht van dertig tot vijftig soorten struikachtige planten en bomen in de kornoeljefamilie (Cornaceae). Veel soorten hebben tegenoverstaande bladeren, maar bij enkele soorten staan ze afwisselend. De vrucht is een steenvrucht met een of twee zaadjes.
Van prille lente tot hartje winter: in elk seizoen heeft de grote familie Cornus (kornoelje) wel iets te bieden. Zijn de bloemen verwelkt, dan trekken de bessen de aandacht. Zijn ook die verdwenen of opgegeten, dan resten nog de kleurrijke twijgen. Ontdek alle soorten waaronder de Cornus kousa, Cornus mas en Cornus Florida.

dav

Al in februari of maart verschijnen de gele bloemtrosjes op de kale takken van de Cornus mas. De kersachtige, felrode bessen die in de zomer op de bloempjes volgen, zijn eetbaar, hoewel wat bitter van smaak. Als toemaatje verkleurt het blad in de herfst ook nog mooi naar oranjerood of roodpaars.
Door zijn vroege bloei is de gele kornoelje een ideale waardplant voor de eerste bijen en hommels. De vogels zijn dol op de bessen.
Deze struik is uiterst geschikt om er een haag mee te vormen, goed te bewonderen rond de pioenentuin. In het voorjaar is deze tuin als het ware omzoomd met “geel”.