CHIMONANTHUS —- MELOENBOOMPJE


Chimonanthus praecox is een heester die in de winter bloeit met gele bloemetjes die een paarsrood hartje hebben. Ze zitten op het kale hout en zijn aardig om te zien maar niet direct opvallend. In de zomer zou je aan de bloem zo voorbijlopen maar in de winter is alles wat bloeit welkom. Aan de geur valt echter niet voorbij te gaan. Het wordt wel eens meloenboompje genoemd maar ik heb nog nooit een meloen geroken met een geur die lijkt op de Chimonanthus. De andere Nederlandse benaming van winterzoet is dan ook een stuk passender.
Van een afstandje zou je Chimonanthus zomaar voor een toverhazelaar aan kunnen zien. In de plantentuin is dit boompje misschien daarom ook aangeplant tussen alle variëteiten van toverhazelaars … om het niet te gemakkelijk te maken, ofwel om de aandachtige plantenliefhebber ook een kans te geven … om te scoren. Tussen al die geurende winterbloeiers is hij zeker niet meer enkel met de neus te herkennen.

De bloem heeft bleekgele kroonblaadjes die doorzichtig lijken en een omgekeerd kommetje vormen met binnenin kroonblaadjes met veel roodbruin. Hoe ouder de struik, des te rijker de bloei. Het blad is ruw, tegenoverstaand, lancetvormig en middelgroen. Het verkleurt naar felgeel in de herfst. De vrucht ziet er eigenaardig uit, ze lijkt wat op een leerachtig flesje.