VIBURNUM —– SNEEUWBAL


Sneeuwbal (Viburnum) is een geslacht uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). Sommige soorten hebben de afmeting van kleine bomen. Het natuurlijke verspreidingsgebied van dit geslacht beslaat de gematigde en subtropische gebieden op het noordelijk halfrond.
Veel soorten zijn populair als tuin- of plantsoenstruiken vanwege hun als fraai ervaren schermvormig geplaatste bloemen en bessen. Zo heeft de hybride Viburnum × bodnantense sterk geurende roze bloemen midden in de winter. Het zijn net roze sneeuwballetjes.
Viburnum tinus is een mooie, groenblijvende, langbloeiende struik. Vanaf november of december tot april bloeit hij onophoudelijk met massa’s roze en witte bloemen. Na de bloei produceert hij nog eens zwarte bessen.

In natuurlijke omgevingen komt de inheemse “sneeuwbal” voor als Viburnum opulus, beter gekend als de Gelderse roos. De struik bloeit in mei en juni met witte bloemen die in platte tuilen voorkomen … maar is geen roos. De randbloemen zijn steriel (onvruchtbaar); de overige bloemen zijn fertiel (vruchtbaar). De randbloemen hebben de functie om insecten te lokken.