Stewartia – Schijncamelia

Stewartia is een in onze tuinen nauwelijks bekende kleine boom of grote struik die in juni of juli bloeit met prachtige camelia-achtige witte bloemen, die in de herfst schitterend verkleurt en het hele jaar pronkt met een erg decoratieve, afbladderende schors. Daardoor wordt deze struik ook boomcamelia genoemd.

Stewartia

Stewartia pseudocamelia is de meest voorkomende binnen dit geslacht. Geef ze een licht beschutte en zonnige standplaats.
In onze “botanische schatkamer “ vinden we een belangrijke verzameling. Heel wat bijzondere soorten zijn hier aangeplant. De soorten: rostrata, koreana, monadelpha en sinensis kan men naast elkaar bewonderen. Enkel de kenner zal ze uit elkaar kunnen houden … verschillen zijn soms miniem.
De bladeren van soort “rostrata” lopen rood uit om in de zomer groen te worden en in de herfst veranderd te bladkleur naar diep rood. Na de bloei ontwikkelen zich gesnavelde (rostrata) doosvruchten die aanvankelijk rood gekleurd zijn. Ze springen aan de top open in 5 segmenten die elk 4 zaadjes bevatten.

Stewartia rostrata