SARCOCCOCA —– VLEESBES


Sarcococca hookeriana, in het Nederlands ook wel vleesbes genoemd is een wintergroene kleine heester met een laagblijvende, bossige en compacte vorm. De bladeren zijn glanzend, donkergroen, gaafrandig, gepunt en elliptisch van vorm.
Sarcococca bloeit van december tot maart met kleine zoetgeurende roomwitte bloemen in kleine okselstandige bloemtuilen. De bloemetjes vallen niet zo hard op, maar als men takjes afsnijdt en binnen legt geurt de hele kamer hemels.

Deze plant komt oorspronkelijk uit India, China en Oost-Azië en is familie van de Buxaceae. Het is een geslacht met elf soorten groenblijvende struiken bladhoudende heester.
Het is een lage, gespreide, groenblijvende struik die perfect is voor diepe schaduw. Eventueel een beetje terug in vorm snoeien kan na de bloei. De ellipsvormige bladeren zijn diepgroen en glanzend en iets groter dan die van de Buxus.
Het is een nog te weinig gekende en toegepaste wintergroene heester die weinig onderhoud vraagt. Ze zijn niet gevoelig voor ziektes of plagen. In Frankrijk heet hij dan ook ‘buis parfumé’ of geurbuxus.