Salvia – Salie

Salie is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Het geslacht bestaat zowel uit struiken als uit kruidachtige planten. De kruidachtige planten kunnen zowel eenjarig als overblijvend zijn. De botanische naam Salvia is afgeleid van het Latijnse ‘salveo’ = genezen.

Salvia nemorosa “Mainacht”

De plant houdt van een wat kalkrijke grond die niet te nat is en een zonnige standplaats. Het blad kan vele vormen, geuren, kleuren hebben en bij fijnstampen verschillende aroma’s vrijgeven. Smaakmaker bij vele gerechten.

Salvia nemorosa of bossalie is een winterharde kruidachtige vaste plant die van oorsprong voorkomt in delen van Centraal-Europa en West-Azië. De plant is vanwege zijn kleurrijke bloemen door tuiniers over heel Europa verspreid. De soort werd in 1762 door Linnaeus voor het eerst beschreven. De soortnaam nemorosa betekent ‘van het bos’.

S. nemorosa ‘Mainacht’ is een uitzonderlijk lange bloeier die van mei tot oktober massa’s donkerblauwe tot zwartpaarse aren tevoorschijn tovert. We vinden deze plant in de pioenentuin waar hij volledig tot zijn recht komt tussen de grootbloemige pioenen.


Deze tuinplant bloeit tweemaal, eerst uitbundig in het voorjaar en nog een tweede keer in het najaar. Knip na de eerste bloei van salie dan wel de uitgebloeide bloemen af. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders (zie foto) en geschikt als snijbloem.
Verwijder de dorre stengels en zaadhoofden van Salvia nemorosa ‘Mainacht’ niet, ze zijn in de winter een voedingsbodem en schuilplaats voor veel vogels en insecten; ook zorgen ze voor de bescherming van de plant in de winter.