PRUNUS —– SIERKERS


De Japanse abrikoos (Prunus mume) is een Oost-Aziatische boom uit de rozenfamilie (Rosaceae). Deze soort is meer verwant aan de abrikoos dan aan de pruim.
Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de Japanse abrikoos was in het zuiden van China, in de omgeving van de Jangtsekiang. Later werd de plant geïntroduceerd in Japan, Korea, Taiwan en Vietnam. De Japanse abrikoos komt voor in spaarzaam begroeide bossen, rivieroevers, gecultiveerd landschap en beboste hellingen, soms tot ruim 3000 meter boven zeeniveau.
De bloesem van de Japanse abrikoos is een van de meest geliefde bloemen in China en een geliefd onderwerp voor bloemschilderingen. Het zijn de bloemen van de ‘Drie Vrienden van de Winter’ en ze worden bezien als de voorbode van de lente. Omdat de kleine bloemen onder barre omstandigheden hun schoonheid tonen dienen ze als een metafoor voor innerlijke schoonheid en een nederige instelling onder ongunstige omstandigheden.

Hier en daar op afgelegen plaatsen en eerder toevallig zal met in de wijde omgeving nog een andere wildere vorm van PRUNUS vinden: DE SLEEDOORN (Prunus spinosa). In onze Ardennen is deze doornige struik langs weide en veld niet weg te denken, een betere “schrikdraad” is er niet. De” witte vlekken” in het landschap zijn een voorbode van de lente.