PAeonia – Pioenroos

Paeonia is een geslacht uit de familie Paeoniaceae. De botanische naam Paeonia gaat terug op de antieke oudheid. Paieon was de god van de genezing in het oude Griekenland.
Paeonia kent maar liefst 1500 verschillende variëten. Het is een vaste plant en wordt ook wel gezien als een heester.

Paeonia hybride ‘ Tango ‘

Een absolute favoriet van Instagrammers en bloemisten over de hele wereld: de prachtige pioenroos is één van de mooiste cadeautjes van Moeder Natuur. Als ode aan onze lievelingsbloem hebben we de leukste weetjes over de Paeonia alvast op een rijtje gezet!


• De symboliek van de pioen is net zo mooi als haar looks, want pioenrozen staan voor echte liefde, geluk én romantiek.
• De plant bloeit maar één keer per jaar, en dan ook nog eens heel kort. Snij je een bloem af, dan komt er pas het jaar erna een nieuwe bloem in de plaats. En ook in je vaas is je pioen sneller uitgeteld dan andere bloemen: ze blijft zo’n vijf dagen mooi.
• Als je boeket wordt bezorgd, zit de pioen nog stevig in haar knop. Maar als ze eenmaal ontwaakt, kan een pioenroos wel zo groot worden als een bloemkool.
• Het zogenaamde pioenkruid wordt al honderden jaren gebruikt als traditioneel oosters medicijn tegen buikpijn, blaasproblemen en acute infecties. Die medicijnen worden allemaal gemaakt van gezuiverde extracten van de bloem.
• De pioenroos bloeit maar kort, maar in je tuin kan een gezonde pioenplant zeker twintig jaar lang bloeien. Pioenen zijn langbloeiende vaste planten. Sommige soorten halen zelfs makkelijk de honderd!
• Pioenen bestaan in witte, gele, oranje en rode kleuren. Velen bevatten heerlijke geuren. Sommige cultivars ruiken als rozen, maar er zijn er ook die een honingzoet of zelfs citroenachtig aroma afgeven. Pioenrozen die vroeg in het seizoen bloeien, zijn vaak uitbundig van kleur en geven de sterkste geur af. Later in het seizoen zie je vaker pioenrozen met dubbele bloemen. Die hebben een mildere geur en zachte pastelkleuren.


Paeonia suffruticosa ‘Age Of Gold’

Prijs je gelukkig want in onze plantentuin kunnen wij uitpakken met een heuse PIOENENTUIN. Ook in de centrale dreef is het botanische levenswerk van Guy Vervoort te bewonderen.
Pioenen staan in deze tuin tezamen met zorgvuldig uitgekozen begeleiders. Met vorm, kleur en bloeitijd van deze planten is deskundig omgegaan opdat het geheel een streling is voor al onze zintuigen is.

detail uit de pioenentuin