Immergroene planten zorgen voor structuur

 

 

 

In de winter kan een tuin kaal en vlak tonen. Immergroene planten kunnen, mits juist gebruik, zorgen voor accenten en structuur.

 

 

 

In deze bijdrage spreken we bewust over immergroene planten en niet over wintergroene. Er bestaat een verschil tussen beide groepen, hoewel dat in ons klimaat eerder subtiel is. Wat bij ons een wintergroene plant is, heeft in de zomer meestal ook bladeren. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Met andere woorden, een wintergroene plant heeft groene bladeren in de winter, maar kan in de zomer kaal zijn. Een voorbeeld hiervan is de vaste plant Arum italicum. Een immergroene plant of groenblijvende plant is in elk seizoen voorzien van groene bladeren of naalden.

Waarom immergroene planten in de tuin?

Een groenblijvende plant kan dingen verstoppen die we niet willen zien. Denken we bijvoorbeeld aan de plek waar de afvalbakken staan, een schutting of andere afsluiting van de buren die niet uitblinkt door esthetiek, een vervelend ogende regenpijp enz. Als we hier bladverliezende planten voor of tegen zouden zetten, dan zitten we elk jaar toch minimaal vier tot vijf maanden aan te hikken tegen een storend uitzicht vanuit de woning.

Een andere functie van groenblijvende planten kan zijn: het bieden van een achtergrond voor winter- of vroege voorjaarsbloeiers, m.a.w. planten die bloeien “op naakt hout”. Een voorbeeld is  Hamamelis. De schitterende bloemen zijn relatief klein en de takstructuur eerder zwaar, waardoor de bloemen tijdens sombere dagen soms wat verloren lijken. Geef aan de toverhazelaar een achtergrond van coniferen, hulst of andere groenblijvers en eventueel ook nog een immergroene beplanting aan de voet. Denk voor dit laatste bijvoorbeeld aan Skimmia of Aucuba (liefst een vorm met egaal groene bladeren, want de populaire ‘Crotonifolia’ met zijn geelbonte verschijning kan storend zijn bij een toverhazelaar met gele bloemen). Maar ook later bloeiende planten, zoals sierappel en Prunus, genieten van een immergroene achtergrond.

De meeste immergroene planten zijn bomen of struiken. Maar er bestaan ook enkele vaste planten die deze eigenschap hebben. Denk bijvoorbeeld aan Bergenia. Vergeet deze dan ook niet bij het maken van een beplantingsplan. Probeer je in te beelden hoe de tuin er met immergroene planten zal uitzien in elk seizoen, dus niet alleen maar in de winterperiode. Ook tijdens de zomer kunnen immergroene planten namelijk zeer belangrijk zijn om structuur te brengen. Iedereen kent wel zulke toepassingen in hagen, maar ook als ruggengraat in een diepe border zijn ze zeer interessant.

Enkele minder gekende voorbeelden

Vooraf willen we even opmerken dat immergroene planten vooral belangrijk zijn om hun groenblijvende bladeren. Bloemen komen pas op de tweede plaats, hoewel er vele soorten groenblijvende planten bestaan met prachtige bloemen.

We willen het hier niet hebben over haagstructuren met Buxus, Ilex, Osmanthus, Prunus of andere Taxus. Die zullen wel gekend zijn. Maar in deze en andere genera zijn er soorten en vormen die ook als solitair functionele immergroene planten zijn.

Buxus bodinieri is een soort die niet gesnoeid hoeft te worden. Uit zichzelf vormt hij een kleine struik, met een kroonmassa in de vorm van een omgekeerd ei, staande op een stevig stammetje. De bladeren zijn eerder langwerpig. De hoogte na vijftien jaar bedraagt niet meer dan een meter.

Ilex ‘Harpune’  heeft relatief klein langwerpig blad met uitgesproken stekels. De tip is lang gerekt en scherp en geeft daardoor aan het blad een vorm die inderdaad lijkt op een harpoen. Dit type is in haagvorm te snoeien, maar als solitair is hij ook prachtig. Na vijftien jaar groeit hij uit tot een smalle opgaande struik van zeker vier meter hoog. Snoei is dan niet nodig en toch blijft de habitus compact en smal.

Rododendrons zijn er in alle maten en kleuren. Rhododendron ponticum gaan we hier niet promoten, want die behoort tot de invasieve soorten. Maar er bestaan andere rododendrons die in de eerste plaats schitterende bladplanten zijn. Er valt heel wat te ontdekken, en dus beperken we ons hier tot enkele namen van soorten die u zelf maar verder moet opzoeken. Hier gaan we: R. rex, R. bureavii, R. yakushimanum, R. williamsianum, R. fortunei…

Magnolia grandiflora kent vele cultivars, alle met groenblijvende, vaak grote bladeren en dito witte, geurende bloemen. Kortom, een plant met vele voordelen en amper nadelen. Tenzij de soms slordige groeiwijze en het gevaar van takbreuk na de eerste, plakkerige sneeuw. Recent verscheen er een nieuwe vorm op de markt, ‘Alta’, die van zichzelf een compacte piramidale groeiwijze heeft en relatief snel groeit en bloeit. Want dat is ook een waarschuwing waard: zaailingen van M. grandiflora hebben heel wat jaren nodig eer ze bloeizijp zijn; een geënte vorm biedt meer zekerheid. Nog in de groep der magnolia’s zijn soorten als M. laevifolia (vroeger Michelia yunnanensis en Magnolia dianica genoemd) en M. ‘Maryland’ (een kruising tussen M. grandiflora en M. virginiana) echte aanraders.

Sycopsis sinensis is een verwant van de toverhazelaar maar met relatief kleine groenblijvende bladeren. De plant groeit wat slordig en enige snoei is dus aan te bevelen. De bloemetjes bestaan uit bundeltjes meeldraden die van rood naar geel gaan. Iets aparts en voldoende winterhard om te proberen.

Sarcococca is een geslacht uit de Buxaceae. We zeggen dit vooral om aandacht te vragen voor de geur van de overigens prachtige witte bloemetjes. Niet iedereen houdt van deze Buxus-geur die vaak wordt vergeleken met de geur van kattenurine. Pas dus op waar je hem gebruikt, dus niet vlakbij de voor- of achterdeur. Anderzijds zijn deze lage immergroene struiken niet te versmaden als structuurelement in elke tuin.   

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Elke goede tuinaannemer kan dit lijstje aanvullen en gelukkig hebben de meeste kwekerijen een mooi aanbod aan immergroene planten beschikbaar. Gebruik ze met mate en oordeelkundig en uw klanten zullen tevreden zijn.

 

 

 

 

Groenblijvende planten worden voornamelijk gebruikt voor hun bladeren maar hebben vaak ook schitterende bloemen

uit : Groenondernemer nr 1/2015