De vlinderorchidee is feest voor iedereen

Er zijn weinig bloemen die een meer feestelijke uitstraling hebben dan een orchidee. Dat wordt al eeuwen zo ervaren door de meer bemiddelden onder ons. Maar gelukkig is er een groep die tegenwoordig voor iedereen bereikbaar en houdbaar is, namelijk de Phalaenopsis of vlinderorchidee.

 

Van exclusief tot massa

Vanaf de laatste decennia van de twintigste eeuw is Phalaenopsis geëvolueerd van exclusieve bloem tot orchidee voor iedereen. Op het eerste zicht is dit merkwaardig, want dit geslacht behoort tot de warmteminnende orchideeën en eist in de winter minimaal 18°C. Het kweken eist dus heel wat energie en velen onder ons herinneren zich ongetwijfeld nog de energiecrisis van de jaren zeventig. Door nieuwe teelttechnieken en een explosie in de hybridisatie, ook in de landen waar deze orchideeën gemakkelijk worden geteeld, heeft Phalaenopsis zich niet alleen staande gehouden, maar is uitgegroeid tot een massaproduct. Hierbij heeft deze vlinderorchidee de plaats van populairste overgenomen van Cymbidium. Momenteel vind je Phalaenopsis planten overal, van bloemenzaak tot grootwinkelketen, in allerlei tinten en kleurencombinaties en van grote planten tot minivormen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want een Phalaenopsis kost gemiddeld minder dan de prijs van een boeket.
Gevaar voor overproductie

Eigenlijk is er al heel wat overproductie en mede hierdoor staan de prijzen onder druk. Op het eerste zicht lijkt dat goed nieuws voor ons, gebruiker. Maar er zit ook een andere kant aan. Vele kwekers hebben het moeilijk en dreigen te stoppen. Dat zou kunnen betekenen dat er in de nabije toekomst een herstel komt van het evenwicht tussen vraag en aanbod en een stabilisering van de prijs op een (veel?) hoger niveau. Dat kan dan weer leiden tot een vermindering van de vraag en dus tenslotte tot een neerwaartse spiraal. Laat ons dus nu nog maar profiteren van de schoonheid en feestelijke uitstraling van de vlinderorchidee.
Geen moeilijke klant

Op voorwaarde dat je de nodige warmte kan verschaffen in de huiskamer, is de vlinderorchidee een gemakkelijke plant. Geef ze een lichte plaats maar geen volle zon. Denk eraan dat het een epifyt is, dus dat de plant niet in de grond groeit maar zich vasthecht op bomen. Niet planten in gewone potgrond dus, maar in een speciale mix voor orchideeën. De wortels zullen uit de pot groeien. Ze zijn afgeplat en zilverwit met duidelijke groene groeipunten. Die zilverwitte kleur is geen schimmel maar een structuur waarmee de wortels vocht opnemen uit de lucht. Het is ondoenlijk om de wortels terug in de pot te stoppen, laat ze dus maar groeien. Dode en verschrompelde wortels knip je gewoon af.
Phalaenopsis kunnen op zowat elk moment bloeien. Let erop dat tijdens de bloei ook nieuwe bladeren moeten gevormd worden. Is dit niet het geval of vallen er meer bladeren af dan erbij komen, dan moet je van je hart een steen maken en bloeistengels wegknippen, als je tenminste de plant wil overhouden. Gun hem rustig de tijd om eerst nieuwe bladeren te maken en breng hem daarna pas terug in de warmere plaats (minimaal 22 °C) om te laten bloeien.
Als de eerste bloeisteel zo goed als uitgebloeid is, kan je deze terugknippen tot op twee ogen. Met wat geluk ontstaat er dan een zijscheut die opnieuw gaat bloeien. Na de tweede bloeiperiode is het nodig dat de plant rust krijgt. Zet hem koeler (18°C) weg, bijvoorbeeld op de slaapkamer, en verminder de watergift. Als er nieuwe bladeren ontstaan – en dat kan even duren – breng je de plant terug in de warmte en begint de bloeicyclus opnieuw. Met een beetje groene vingers heb je jarenlang plezier van een Phalaenopsis.

uit : Fence – nov 2013