14. Agapanthus collectie

Gedurende de zomermaanden is het een imposant beeld. Als je door de centrale poort binnenkomt en recht vooruit, langs de 2 zijden van de centrale as, een zee van blauwe en witte bloemen ziet.

De Afrikaanse lelie is afkomstig uit zuidelijk Afrika: vooral in de Kaap komt de plant veel voor, maar ook in Lesotho en meer noordelijk op hogere vlaktes in de bergen. Deze taaie plant kan goed droogte en hitte verdragen. In ons klimaat kan bij extreme koude de vlezige wortel bevriezen, zodat de plant kan afsterven. Planten die in kuip of pot staan kunnen in een vorstvrije ruimte, zelfs in een kelder of garage, overwinteren. Buiten kan je best de plant beschutten. In de plantentuin ligt een dikke laag houtsnippers of blad tussen de planten en als het echt aanhoudend gaat vriezen wordt er een beschermvlies over getrokken.

Onze collectie bestaat uit meer dan 200 verschillende planten. Een belangrijk deel komt uit Zuid-Afrika en sommige ervan zijn nog niet in de handel geïntroduceerd en hebben zelfs geen naam, enkel een referentie nummer. In Zuid-Afrika, maar ook in Nederland werden specifieke kruisingen uitgevoerd. Een belangrijk deel in de richting van de snijbloementeelt, maar het is ook een schitterende tuinplant die graag in het zonnetje staat.

Verschillen tussen de planten vind je in de kleuren, van wit, en dan lichtblauw tot bijna alle tinten van blauw tot zeer donkerblauw, bijna zwart. Er zijn fijn-bladige types, die vaak ook bloemen met korte steeltjes hebben, breedbladige types en alles daar tussen in. De bladeren zijn dik en bevatten, net als de bloemstelen, een slijmachtig sap. De bloemen steken boven de plant uit en bij sommige fijne soorten zijn ze slechts 20-30 cm hoog, maar er zijn er ook bij die makkelijk een meter hoog kunnen worden. In normale condities zijn de planten wintergroen, behalve de soort inapertus die bladverliezend is. Deze laatste heeft op een zeer typische manier hangende bloembellen en de variëteit ‘Velvet Night’ is zeer donker van kleur. De hoge variëteit ‘Sky’ is wit van kleur.