LONICERA —– KAMPERFOELIE


De winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) is afkomstig uit China en werd voor de eerste keer geïntroduceerd in Engeland in 1845.
Deze plant wordt gebruikt als sierplant voor zijn geurige bloemen. Deze zijn ongeveer 1 cm lang, zijn wit tot “romig wit” met een citroenachtige geur. Op deze manier zijn ze een prachtige “voorbode van de lente” (bloeiperiode: januari tot april op kale takken). De bloem is vijftallig en is in twee lippen verdeeld: een bovenlip van vier aaneengegroeide blaadjes en een enkelvoudige onderlip.
De struiken groeien bolvormig tot los en dienen niet regelmatig gesnoeid te worden (wel dode takken verwijderen). De rode bessen worden door vogels graag gegeten. De plant is zeer winterhard.

Lonicera fragmantissima

De wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) is een slingerende plant die vrij algemeen is in onze bossen. De bloemen zijn duidelijk groter (tot 5 cm) en tweelippig. Het is een zomerbloeier waarvan de bessen enigszins giftig zijn. De bloemen worden bestoven door nachtvlinders met lange tong: pijlstaarten. Een sterke geur komt vrij bij valavond.