Liquidambar – Amberboom

De naam Liquidambar is opgebouwd uit twee, oorspronkelijk Latijnse woorden: “Liquidus” wat vloeibaar betekent en “amber” wat de vertaling voor amber is. De overvloedige vrijkomende bruinrode hars uit de beschadigde bast geurt (stinkt?) even speciaal als de waardevolle en welriekende amber die afkomstig is uit de maag van de potvis.

In Amerika kauwden indianen al op deze kleverige substantie (sweet gum) die later een belangrijke grondstof is geworden voor de kauwgomindustrie.
Ja de KAUWGOMBALLENBOOM bestaat …

De bladeren gelijken op deze van de esdoorn. Blad is meestal 5-lobbig (soms 7-lobbig), bladrand gezaagd. De intense herfstkleur gaat van wijnrood met geel, oranje en violet in meerdere schakeringen. Ben je van plan zulk een boom aan te schaffen, ga dan in het najaar naar de boomkwekerij en kies de kleur die je wenst. Na de opvallende bloei verschijnen de doosvruchten die tot ver in de winter in de boom blijven hangen.

Wegens zijn rechte stam is hij uiterst geschikt als laanboom. Hij werd reeds in 1688 geïntroduceerd vanuit het noorden en oosten van Amerika in Europa.