Kalmia – Laurierroos


Kalmia is een geslacht uit de heidefamilie. Het geslacht bestaat uit wintervaste en groenblijvende soorten heesters. De soorten worden ook wel laurierroos of lepelstruik genoemd. De planten worden tot twee meter hoog en bloeien in mei en juni.
De laurierroos is een groenblijvende, winterharde heester die we zelden in tuinen tegenkomen. Hij is minstens zo prachtig als de alom bekende rododendron en is vooral te vinden in Noord-Amerika van Canada tot Florida in zomergroene bossen, vaak tussen stenen op zure, vochtige bodem.

Kalmia latifolia


De Latijnse naam Kalmia dankt hij aan de Zweedse botanicus Peter Kalm (1716-1760) die hem in Canada ontdekte en beschreef.


Kalmia latifolia of berglaurier daarentegen is afkomstig uit Australië. Het is een middelgrote, brede wintergroene heester met smalle lancetvormige, glanzend groene bladeren. Berglaurier bloeit met zeer aantrekkelijke roze komvormige bloemen.
Deze heester is geschikt voor kalkarme gronden, op een beschutte en licht beschaduwde plaats. Na de bloei mag de struik lichtjes in vorm gesnoeid worden. Kalmia is zeer winterhard en heeft een fraaie herfstkleur.