Hydrangea

Hydrangea is het meest voorkomende plantengeslacht in de Plantentuin van Merksplas. De ruime collectie is door Jan Oprins en Harry Van Trier gedurende een periode van een twintigtal jaren bij elkaar gebracht. Je kan ze over de hele tuin terug vinden.

Hydrangea quercifolia ‘Snow Flake’


De meest uitzonderlijke groep, is zonder twijfel die van de serrata’s (Japanse hortensia). Deze staan samen met de Hydrangea macrophylla’s (bolhortensia) aangeplant onder een verzameling Magnolia’s.


Naast een 150-tal beschreven cultivars, staan hier ook meer dan 100 eigen kruisingen. Deze eigen kruisingen zijn het resultaat een programma dat Jan en Harry in de jaren ’90 van vorige eeuw hebben opgestart. Na zorgvuldige selectie en bevruchting van geschikte planten-ouders (klein, bossig, veel bloemen, dubbele bloemen, mooie lentekleuren op de bladeren, …) werden de zaadjes geoogst en geplant. De grote passie voor planten en de gretigheid om nieuwe variëteiten te ontwikkelen manifesteerde zich in het resultaat van een 50.000-tal nieuwe zaailingen, die elk in een apart potje opgekweekt werden. Na lange observering en selectiewerk blijven hier vandaag nog de allermooiste van over, 100-tal. Enkele hiervan zijn ondertussen ook al in de handel verkrijgbaar.


Hydrangea serrata ‘Magic Pillow’ is hier een mooi voorbeeld van. Naast de veelvuldige prachtige bloemen laat zij zich kenmerken door haar bodembedekkende eigenschap, met een maximale hoogte van 60cm.
Ook de zusjes H s ‘Jolien’ en H s ‘Elise zijn ook heel bekoorlijk. Zij bevatten dubbele steriele bloemen, met een geel hartje. Het lijkt wel alsof ze naar je knipogen.

Hydrangea paniculata (de pluimhortensia) is ook talrijk aanwezig in de tuin. Bij het ingaan van de tuin vind je de collectie van meer dan 50 verschillende variëteiten net over de brug aan je linkerkant. Vele hiervan kan je nogmaals bewonderen op verscheidene plekken in de tuin. Sommige blijven eerder klein met een maximale hoogte van 1m, andere kunnen tot meer dan 5m hoog worden.

Hydrangea paniculatta ‘ Harry van Trier’

Tijdens de zomermaanden is het een must om collectie van Hydrangea aspera (de fluweelhortensia) op te zoeken. De meest opvallende hiervan is H a ‘Rosemary Foster’, met zijn opvallende bloemen met uitzonderlijk lange meeldraden. Een lekkernij voor de bijen!

Hydrangea aspera ‘ Rosemary Foster’

Een twintig-tal Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia) spreken ook zeker tot de verbeelding. Zij staan gegroepeerd naast de serrata’s onder de Magnolia-collectie.

Andere soorten Hydrangea die in de tuin terug te vinden zijn:
-heteromalla
-arborescens
-involucrata
-periolaris
-seemannii
-hirta