HAMAMELIS —– TOVERHAZELAAR


Deze boom kan TOVEREN. Net als vele planten die een winterslaap houden heeft hij spinachtige lintvormige bloemen die gemakkelijk een temperatuur van -18° C kunnen overleven. De bloei duurt weken en de bloemen verspreiden een verfijnde, kruidige geur die motvlinders aantrekt. De nectar van de toverhazelaar houdt in deze koude wintermaanden veel insecten op de been. De wachtvlinder (Eupsilia transversa) is een belangrijke bestuiver. Deze vlinder bibbert om zijn lichaamstempertuur te verhogen zodat hij ook kan vliegen als het vriest … een wonderlijke aanpassing !!!

De meeste toverhazelaars bloeien van januari tot maart. De in clusters zittende bloemen hebben 4 meeldraden en zijn meestal lichtgeel tot heldergeel, maar ook rode, oranje en roodbruine bloemkleuren komen voor. De bloemblaadjes zijn lintvormig en ontvouwen zich bij warmere dagen om weer in elkaar te krullen weer als het ’s nachts kouder is.
Ontdek zelf de verschillende kleuren en geuren. De verschillende variëteiten hebben klinkende namen zoals: Aphrodite, Jelena, Pallida, Goldcrest, Orange beauty, Primavera, … Al deze variëteiten behoren toe aan de botanische erfenis van wijlen Harry van Trier.