Enkianthus – Pronkklokje

Enkianthus campanulatus, ook pronkklokje of Japanse klokjesstruik genoemd is een bladverliezende en middelgrote sierheester met een opgaande groeiwijze. Opvallend kenmerk aan deze struik zijn de bijna horizontale scheuten die in etages aan de plant groeien. Het pronkklokje is bij de heidekruidfamilie ingedeeld (ericaceae) .

Enkianthus campanulatus


De ovaalvormige tot eironde bladeren van de Enkianthus campanulatus zijn groen van kleur, getand en verkleuren in het najaar naar een prachtige rode herfstkleur.
In de maanden april en mei bloeit het pronkklokje met geelroze, urnvormig bloempjes die in trossen aan de plant hangen. Dit is een van de sierwaardes van deze heester. Uiteindelijk kan de Enkianthus campanulatus een hoogte bereiken van zo’n circa 250 tot 300 cm hoog.

De standplaats van de Enkianthus campanulatus dient een half beschaduwde plek in de tuin te zijn. Een zonnige standplaats zou ook kunnen, echter dient de bodem dan wel voldoende vochtig te blijven (dus tijdig water geven). De heester groeit op vrijwel iedere grondsoort, maar voorkeur gaat uit naar een iets of wat zuurminnende bodem.
Strooi ieder voorjaar wat turf rondom de plant, dit voorkomt dat de bladeren (in de zomer) geel verkleuren.