CORYLOPSIS —– SCHIJNHAZELAAR


Schijnhazelaar is een plantengeslacht met meer dan 30 vertegenwoordigers uit de familie Hamamelidaceae, afkomstig uit China en Japan. Corylopsis is nauw verwant aan het geslacht Hamamelis, wat duidelijk te zien is aan de bladeren die ovaalrond zijn met hun duidelijke nerven en die al net zo verkleuren in de herfst.

De bloemen zijn echter minder vorstbestendig en het is daarom aan te raden de struik op een beschutte plaats te planten. De bloemen steken af tegen een (winter)groene haag of muur.
De geurende bleekgele bloemen zijn tweeslachtig en hangen in trossen vanuit de oksels van de bladeren. Aan de voet van de bloemtros staan bleekgroene schutbladen. De kelk en de kroonbladen zijn vijftallig. De vijf vruchtbare meeldraden zijn aan de voet verdikt en worden afgewisseld met onvruchtbare meeldraden (of staminodiën).
Tot het geslacht behoren enkele zogenaamde naaktbloeiers die belangrijk zijn voor de tuin, met name: Corylopsis pauciflora, C. sinensis en C. spicata. Ze doen het alle drie het best op niet te droge, humusrijke zure grond in de halfschaduw.