CERCIS —– JUDASBOOM


Bloemen en vruchten ontwikkelen zich meestal op nieuwe scheuten, maar bij CERCIS groeien de bloemen direct uit de stam en primaire takken. Dit heet “cauliflorie”. De reden hiervan is niet zo duidelijk, maar kan een evolutionaire aanpassing zijn om dieren die lager in het bladerdak leven gemakkelijk toegang te geven tot de bloemen en vruchten. Deze boom behoort tot de vlinderbloemige familie, zoals erwten en bonen. Naast de bloei is ook het blad erg karakteristiek, het is bijna rond. Zo zijn de vruchten van deze boom ook “peulen”, zeer karakteristiek voor deze familie.
Wij onderscheiden hier de Amerikaanse judasboom (Cercis canadensis “forest pansy”) en de judasboom (Cercis siliquastrum) die roze bloemen draagt op volwassen takken voordat de nieuwe bladeren verschijnen in het voorjaar. In de studietuin is er een Chinese soort (zie foto) opgenomen die meer een niervormig blad heeft (zie foto) .

De judasboom (Cercis siliquastrum) kan 10 tot 12 meter hoog worden en bloeit in april en mei. De boom is warmteminnend en doet het goed op kalkrijke grond. De boom heeft een lage, onregelmatige kroon die koepelvormig is. De boomschors is paarsachtig. Als de boom ouder wordt, krijgt de schors een roze-grijze kleur en fijne bruine groeven.