Bloemenweide

Niets zo mooi als een weide vol kleurende en geurende bloemen waar honing minnende insecten ronddartelen. Dit beeld van mijn jeugdtijd zit nog in mijn geheugen gegrift. Als vrije belhamels gingen wij op deze wilde bloemenweiden vlinders vangen … in de jaren zestig van vorige eeuw nog overvloedig aanwezig op zonnige zomerdagen.
Sindsdien is onze wereld totaal veranderd en is nog steeds op weg om dit alles in snel tempo te vernietigen. Echter de ecologische gedachte wint sterk en er is een hunkering naar deze “natuurlijke overvloed”. Een utopie ?

Bloemenweide

Misschien dienen wij de oorlog te verklaren aan elke strakke gazon. Vervang alle graslanden zonder functie door een bloemenweide en we bekomen een “ symphonisch kleurenspektakel” in onze nabij omgeving.

OORLOG aan het GAZON !! MAAK BLOEMENWEIDEN !!

In onze plantentuin willen we alvast een steentje bijdragen … en moeilijk is dat niet. In de handel worden heel wat zaadmengsels aangeboden. Speciale bijen en vlinder zaadmengsels. Zaden van uitheemse en cultuurplanten. Een Belgisch bedrijf is gespecialiseerd in bloemenzaden voor eco toepassingen. Zij bieden zaadmengsels aan voor elk type grond, voor elk type grasland. Met inheemse bloemen, met éénjarigen, met vaste bloemen, voor grote oppervlakken en voor graslanden waarbij betreding en begrazing mag gebeuren.

Via het IOK is een speciaal Tübinger zaadmengsel te verkrijgen die zaden bevat van uitheemse planten en cultuurplanten. Steeds moet men de grond goed voorbereiden en zullen de zaden later concurrentie krijgen van grassen en onkruiden. Hierbij is het zaaien in rijtjes aan te bevelen, wieden en schoffelen is dan gemakkelijker. De zaaiperiode is april – mei om vanaf juni te kunnen genieten van de bloemenpracht.

De bloemenweiden in de “Kleine Boerderij” zijn van het type ENFYS waarbij de bloemen cosmea, zinia en goudsbloem zijn vermengd om de bloeitijd te verlengen tot oktober.
Hier volgt een korte beschrijving van enkele meest opvallende bloemen.
Hierbij onze TOP ZES:

  • Cosmea (Cosmos bipinnatus)
Cosmos bipinnatus

Met zijn grote bloemen en een roze kleur valt deze bloem onmiddellijk op. Door regelmatig bloemen af te snijden zullen al snel nieuwe gevomd worden … in de vaas binnenshuis kan je er lang van genieten. Bloeitijd: juni tot oktober.

  • Goudpapaver (Eschscholtzia california)
Eschscholtzia california


Deze papaverachtige is het symbool voor de staat Califonië in VS. (California Poppy) Bij nacht en bij koude en winderige dagen sluiten de kroonbladeren. (kleur: meestal geel tot oranje) .
Daarom draagt hij de mooie bijnaam: Slaapmutsje, ook omdat de ongeopende bloem lijkt op een kabouterhoedje.

  • Korenbloem (Centaurea ceanus)
Centaurea ceanus


De korenbloem(blauw), de klaproos (rood) en de bolderik (roze) zijn “de” typische bloeiers in graanvelden. Ze geven de rijpe korenvelden de zeer typische gekleurde vlekjes.
Dit was vroeger zo echter door de teelt met onkruidvrij graanzaaigoed komt de planten in het wild vrijwel niet meer voor.
Centauren waren griekse bergbewoners die de geneeskrachtige werking van deze plant kenden. Een centaur is ook een figuur uit de oudheid, afgebeeld als “half mens, half paard”. De romeinse centaur Cheiron was geraakt door een gifpijl, maar stelpte zijn wond met het sap van de korenbloem …
De blauwe korenbloem heeft in veel landen een symbolisch betekenis. Voor Frankrijk is dit het symbool ter herinnering aan veteranen, oorlogsslachtoffers en weduwen van WO II. (zoals de klaproos of puppy voor Engeland)

  • Goudsbloem (Calendula officinalis)
Calendula officinalis

In het christendom is de bloem gewijd aan Maria, vandaar ook de naam: Mariagold.
De plant heeft zijn oorsprong in Zuid Europa, maar wordt al eeuwen als sierplant geteeld bij ons. Bloemen kunnen gebruikt worden in soepen en om kaas te kleuren.

In de bloembladen zitten etherische oliën die verwerkt wordt tot een zalf die heel wat gebruiken kent.

  • Zinnia (Zinnia elegans)
Zinnia elegans

Zinia is een eenjarige bloeier en lid van de familie van de samengesteldbloemigen. In dit geslacht zijn 20 soorten opgenomen. Van nature komt hij voor in de uitgestrekte graslanden van Noord Amerika.
Opvallend is zijn de lang gesteelde bloemen met een grote variatie in kleur en vorm: enkelvoudig, dubbele en pomponvormig. Verwarrend is soms wel dat sommige bloemen lijken op een Dahlia.
Het zijn populaire tuinbloemen en perfect te gebruiken als snijbloem.

  • Incarnaatklaver ( Trifolium incarnatum)
Trifolium incarnatum

Mijn uitgesproken favoriet. Deze klaversoort komt van nature voor in de landen rond de Middellandse Zee. Door gebruik als veevoer komt deze plant momenteel overal voor.

Het is een dubbel-doel-plantje. Zowel groenbemester als honingplant. Zoals meerdere klaversoorten heeft het de eigenschap om stikstof uit de lucht vast te leggen.
De donker zacht behaarde fel rode bloempluimen vallen van ver op. Samen met andere zomerbloeiers is het een lust voor het oog.