Aster – Aster

De aster (uit het Grieks = STER) is een bloem uit de familie van de samengesteldbloemigen, vroeger ook de composieten genoemd. Nu heeft deze grote en wijdverspreide plantenfamilie de naam gekregen van een van de belangrijkste vertegenwoordigers: ASTERACEAE.

Asters spelen de hoofdrol in nazomer- en herfstborders dankzij een overvloed aan bloemen in heldere kleuren, én een lange bloeiperiode. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar er zijn ook enkele soorten inheems in Nederland en België zoals de kalkaster.

De Herfstaster (Aster ageratoides) groeit met veel stevige stengels die mooi rechtop blijven. De bladeren van de Herfstaster zijn lancetvormig en licht gekarteld. De Herfstaster kan door de ondergrondse uitlopers hele plekken opvullen, en vormt dan zeer dichte begroeiingen waar niets anders onder wil groeien.

De Zomeraster (Kalimeris incisa) komt uit Japan. Heeft een lange bloeiperiode (juni tot begin oktober). Zoals de Latijnse geslachtsnaam (Kalimeris) aanduidt is het geen echte aster, maar zijn lilablauwe tot bijna witte bloemen met een geel hartje zijn bijna niet te onderscheiden van de echte asters. Deze plant is echt een meerwaarde in de tuinborder, ook omdat hij goed winterhard is en minder last heeft van ziektes en schadelijke insecten.