Allium – Look

Allium is een geslacht in de lookfamilie met wereldwijd bijna 700 soorten. Het zijn meerjarige bolgewassen, variërend in hoogte van 10 cm tot 1,5 m. De planten komen hoofdzakelijk voor in gematigde streken van het noordelijk halfrond, maar ook in Chili, Brazilië en tropisch Afrika.

Allium-bollen

De grootbloemige Allium of sierui staat bij voorkeur op een zonnige plek, maar gedijt ook nog goed in halfschaduw. Sieruien zijn zeer geschikt om te combineren met vaste planten.

Plant ze in flinke aantallen, geef ze ieder voorjaar wat extra mest, en geniet in mei en juni al van een bloeiende border! Let bij het planten wel op de hoogte van de sieruien en vaste planten: tijdens de bloei moeten de sieruien wel boven de vaste planten uitsteken!

Alliums

Uitgebloeide sieruien mogen later in het seizoen wel onder het blad van de vaste planten verdwijnen. Tenslotte staan sieruien bij voorkeur op een wat lemige of kleiige grond. Heeft u zandgrond? Verrijk elk plantgat dan met kleimineralen en ze zullen het nog beter gaan doen!

Allium ursinum

Allium ursinum (daslook)
De daslook is een plant uit de lookfamilie. Het is een vrij zeldzame soort in Vlaanderen. De ovale bladeren zijn drie tot vijf cm breed, donkergroen en parallelnervig. De bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De plant bloeit van april tot juni, soms tot juli.

Bij een voorjaarstrektocht in de ardennen kan je op bepaalde plaatsen deze plant massaal tegenkomen. Reeds van ver ruik je de heerlijke doordringende UIENGEUR … de soep is klaar. Indien je deze plant toch in een soep wil verwerken, gelieve dan goed op te letten want het giftige meiklokje groeit meestal in de directe omgeving !!!