Agapanthus – Afrikaanse Lelie

Deze overblijvende plant heeft vlezige, knolvormige wortels en lange smalle, vlezige, blijvende of afstervende bladeren. De lange bloeistengels met koker- of klokvormige, meestal blauwe bloemen steken hoog boen het blad uit.
In de zomermaanden vormt deze plant “het visitekaartje” bij uitstek voor de tuin. Langs de centrale as of “ plantenallee” kan men deze plant in al zijn mogelijke variatie bewonderen: van donkerpaars tot sneeuwwit …

Agapanthus

Van oorsprong groeien ze op de Zuid-Afrikaanse kliffen van Kaap de Goede Hoop. Ze zijn daarom ook niet volledig winterhard. Gelieve ze af te schermen (folie of bladeren)om de wintermaanden goed door te komen.


Ongeveer 200 variëteiten zijn in de plantentuin ondergebracht. Sommige zijn nog niet in de handel geïntroduceerd en hebben zelfs geen naam; enkel een referentie nummer. Deze zullen allicht hun weg nog wel vinden naar de snijbloemteelt. De aantrekkingskracht van deze bloem is enorm en in elke border zal hij schitteren.
De bloemen steken boven de plant uit en bij sommige fijne soorten zijn ze slechts 20-30 cm hoog, maar er zijn er ook bij die makkelijk een meter hoog kunnen worden. In normale condities zijn de planten wintergroen, behalve de soort inapertus die bladverliezend is.


AGAPANTUS inapertus “Velvet Night” heeft lange ijle bloemstengels tot 80 cm hoog. De buisvormige hangende buisvormige bloemen zijn diep donkerviolet. De variëteit ‘Sky’ is wit van kleur.

De bijnaam “graskop” verwijst naar de naam van een dorp in Zuid-Afrika dat gesticht werd in 1880 in de nabijheid van een goudmijn. Daarenboven is deze plaats om zijn natuurschoon en prachtige landschappen een must voor iedereen die Zuid-Afrika bezoekt … de bakermat van deze “ kaapse lelie” .